Blue Flower

De Onze-Lieve-Vrouwekerk, zoals ze er nu uitziet,

werd grotendeels gebouwd tussen 1352 en 1533.

 

Beetje bij beetje bouwde men een nieuwe gotische kerk en

beetje bij beetje werd de oude Romaanse afgebroken.

Soms ging het werk lekker snel vooruit, maar soms lagen de

werken ook helemaal stil, omdat er geen geld meer was

of omdat er oorlog was uitgebroken.

 

Gedurende al die jaren werden de plannen altijd wel een

beetje veranderd en aangezien een mensenleven veel te

kort was om de kerk te voltooien, volgde de ene bouwmeester

de andere op. En elke bouwmeester had zo zijn eigen idee over hoe de kerk er moest uitzien.

Gedurende al die jaren veranderde geregeld ook de mode. Dat kun je bijvoorbeeld


heel goed zien aan de Onze-Lieve-Vrouwetoren, gebouwd tussen 1420 en 1518.

Die begint gotisch onderaan en eindigt met een spits die al flink aan

de volgende mode doet denken: de renaissance.

de-onze-lieve-vrouwekerk

. ‘Maar dat is geen reactie op de veelvuldige ontdopingen van de jongste tijd', reageert priester Scheelen.

 

De Antwerpse bisschop Johan Bonny wil jongeren en volwassenen aansporen om zich te laten dopen of hun doopsel te hernieuwen. Daartoe startte het bisdom de campagne ‘Laat je onderdompelen'.‘De huidige situatie, waarin de postbode bijna dagelijks één of meer aanvragen tot ‘uitschrijving uit het doopregister' naar het bisschopshuis stuurt, raakt onze kerkgemeenschap diep', aldus bisschop Bonny op de website van de campagne.

Er waren dit jaar inderdaad al 150 aanvragen tot ontdoping bij het bisdom Antwerpen, maar het aantal mensen dat zich laat dopen blijft wel ongeveer hetzelfde. Bij jongvolwassenen blijkt er zelfs een lichte stijging te zijn. Toch blijkt de campagne niet absoluut gericht te zijn tegen die aanvragen tot ontdoping.

‘De campagne heeft echt niet alleen tot doel om daar tegenin te gaan', reageert priester Paul Scheelen van de parochies Sint-Joris en Sint-Paulus in Antwerpen. ‘Het is een actie die jaarlijks wordt gevoerd maar telkens op een andere manier wordt ingekleed. De bisschop lanceert hier dus niks nieuws mee. Bedoeling is eerder dat mensen opnieuw uiting geven aan hun toewijding aan de kerk.'

De Paulus kerk in Antwerpen is een mooie kerk en genoemd naar de apostel Paulus. De grote zendingsapostel die 3 reizen maakte om het evangelie over de wereld te verbreiden. De Paulus kerk is een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1571. De kerk herbergt de Mysteries van de Rozenkrans, een suite van 15 werken van Jordaens, Rubens, Teniers, van Balen en Van Dyck. Ze bezorgen de kerk een unieke uitstraling. In de tuin naar de kerk lijkt de dramatische Calvarie tuin een beeld fragment uit een epische film over Christus lijden en verrijzenis.

De Antwerpse Sint-Pauluskerk ligt in het oude stadscentrum, vlakbij de rivier de Schelde, in de wijk waar vroeger zeelui woonden.

De kerk is oorspronkelijk een Domnicaner kloosterkerk uit de 16e eeuw.

De kerk verving vanaf 1517 een gebouw dat in 1276 was ingewijd en is grotendeels gebouwd in laat-gotische stijl.

De Sint-Pauluskerk was een intellectueel centrum van aanzienlijk belang en de plaats vanwaar de evangelisten werden uitgezonden naar het voornamelijk protestantse Noord Europa.