
De Onze-Lieve-Vrouwekerk, zoals ze er nu uitziet, werd grotendeels gebouwd tussen 1352 en 1533. Beetje bij beetje bouwde men een nieuwe gotische kerk en beetje bij beetje werd de oude Romaanse afgebroken. Soms ging het werk lekker snel vooruit, maar soms lagen de werken ook helemaal stil, omdat er geen geld meer was of omdat er oorlog was uitgebroken.
Gedurende al die jaren werden de plannen altijd wel een beetje veranderd en aangezien een mensenleven veel te kort was om de kerk te voltooien, volgde de ene bouwmeester de andere op. En elke bouwmeester had zo zijn eigen idee over hoe de kerk er moest uitzien. Gedurende al die jaren veranderde geregeld ook de mode. Dat kun je bijvoorbeeld heel goed zien aan de Onze-Lieve-Vrouwetoren, gebouwd tussen 1420 en 1518. Die begint gotisch onderaan en eindigt met een spits die al flink aan de volgende mode doet denken: de renaissance.

‘Maar dat is geen reactie op de veelvuldige ontdopingen van de jongste tijd', reageert priester Scheelen.
De Antwerpse bisschop Johan Bonny wil jongeren en volwassenen aansporen om zich te laten dopen of hun doopsel te hernieuwen. Daartoe startte het bisdom de campagne ‘Laat je onderdompelen'.‘De huidige situatie, waarin de postbode bijna dagelijks één of meer aanvragen tot ‘uitschrijving uit het doopregister' naar het bisschopshuis stuurt, raakt onze kerkgemeenschap diep', aldus bisschop Bonny op de website van de campagne.
Er waren dit jaar inderdaad al 150 aanvragen tot ontdoping bij het bisdom Antwerpen, maar het aantal mensen dat zich laat dopen blijft wel ongeveer hetzelfde. Bij jongvolwassenen blijkt er zelfs een lichte stijging te zijn. Toch blijkt de campagne niet absoluut gericht te zijn tegen die aanvragen tot ontdoping. ‘De campagne heeft echt niet alleen tot doel om daar tegenin te gaan', reageert priester Paul Scheelen van de parochies Sint-Joris en Sint-Paulus in Antwerpen.
‘Het is een actie die jaarlijks wordt gevoerd maar telkens op een andere manier wordt ingekleed. De bisschop lanceert hier dus niks nieuws mee. Bedoeling is eerder dat mensen opnieuw uiting geven aan hun toewijding aan de kerk.'
.jpg)
De Pauluskerk in Antwerpen is een van de mooiste kerken die ik ooit heb bezocht. Het is een prachtig voorbeeld van barokke architectuur, met een rijk versierd interieur vol schilderijen, beelden en houtsnijwerk.
De kerk heeft een lange en boeiende geschiedenis, die teruggaat tot de 16e eeuw. Het was oorspronkelijk een kloosterkerk van de dominicanen, die bekend stonden om hun prediking en hun zorg voor de armen.
De kerk overleefde verschillende belegeringen, branden en plunderingen, en werd in de 17e eeuw grondig verbouwd tot de huidige vorm.
De kerk heeft ook een indrukwekkende kunstcollectie, met werken van Rubens, Van Dyck, Jordaens en andere Vlaamse meesters. De kerk is niet alleen een cultureel erfgoed, maar ook een levende geloofsgemeenschap, die regelmatig vieringen en activiteiten organiseert.
Ik raad iedereen aan om deze kerk te bezoeken als je in Antwerpen bent. Je zult versteld staan van de schoonheid en de sfeer van deze plek.